Pe lângă crampe, dureri de cap și schimbări de dispoziție, multe femei observă că, în timpul menstruației, transpiră mai mult decât de obicei, în special în timpul nopții.

Transpirațiile nocturne din timpul menstruației sunt, de obicei, normale și inofensive. Ele apar din cauza schimbărilor hormonale care au loc în timpul ciclului menstrual lunar. În perioada premergătoare menstruației, nivelurile de estrogen și progesteron fluctuează. Pe măsură ce nivelul de progesteron crește, estrogenul scade, proces care poate afecta hipotalamusul, care este responsabil pentru reglarea temperaturii interne a corpului.

Află de ce apar transpirațiile nocturne în timpul menstruației și cum pot fi gestionate!

De ce apar transpirațiile nocturne în timpul menstruației?

Fluctuațiile hormonale sunt responsabile pentru transpirația nocturnă din timpul menstruației care, potrivit statisticilor, afectează 41% dintre femeile aflate la vârstă reproductivă.
Într-un ciclu menstrual tipic de 28 de zile, există două momente în care temperatura corpului poate crește ca urmare a anumitor schimbări hormonale. Prima fază are loc în jurul momentului ovulației, de obicei între zilele 10 și 14 ale unui ciclu de 24 până la 28 de zile, când corpul experimentează o scădere bruscă a nivelului de estrogen. A doua fază are loc la aproximativ o săptămână după ovulație, chiar înainte de menstruație, când nivelul de estrogen scade din nou.
Estrogenul este important în producția de serotonină, ceea ce numim în mod obișnuit „hormonul fericirii”. O creștere a estrogenului poate crește nivelul de serotonină – dar asta înseamnă, de asemenea, că o scădere a estrogenului se poate traduce printr-o scădere a nivelului de serotonină. Această scădere nu numai că are că rezultat simptomele tipice ale sindromului premenstrual, cum ar fi crampele, oboseala, migrenele, dar poate provoca, de asemenea, ca zona termoneutrală să devină „mai îngustă”.
Zona termoneutrală este intervalul de temperatură corporală în care un individ se simte confortabil. Atunci când această zonă devine mai îngustă, ceea ce se întâmplă în perioadele de estrogen scăzut (înainte și în timpul menstruației), o femeie devine mai puțin tolerantă la temperaturile din afara zonei sale termoneutrale. Unde intervine transpirația? În esență, hormonii estrogeni tind să promoveze o temperatură corporală mai scăzută, așa că, dacă nivelul de estrogen scade, temperatura corpului crește. Și, ca răspuns, corpul transpiră în încercarea de a se răcori.

Cum gestionăm transpirațiile nocturne din timpul menstruației?

Transpirațiile nocturne din timpul menstruației pot afecta calitatea somnului, însă din fericire, există câteva soluții eficiente pentru a gestiona această problema neplăcută. Anumite schimbări ale stilului de viață pot ajuta la ameliorarea transpirațiilor nocturne fără medicamente sau alte tratamente medicale. Iată câteva soluții:

Redu temperatura în dormitor. Majoritatea medicilor recomandă menținerea unei temperaturi de 18 grade Celsius în dormitor, pentru un somn cât mai confortabil.
Folosește lenjerie de pat din materiale naturale, precum bumbac sau bumbac organic, care lasă pielea să respire și nu favorizează umezeală.
Fă exerciții fizice în mod regulat. Exercițiile fizice au multe beneficii, ajutând inclusiv la reducerea stresului, care poate provoca transpirsții nocturne. Evită totuși să faci exerciții fizice intense chiar înainte de a merge la culcare. De asemenea, un duș rece după efortul fizic poate fi de ajutor.
Evită factorii declanșatori comuni ai transpirației nocturne, precum mâncarea picantă, alcoolul, țigările și cofeina. Evitarea acestora mai ales în orele de dinaintea somnului, poate ajută la reducerea transpirațiilor nocturne. Mai puțină cofeină ar putea ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea simptomelor sindromului premenstrual.
Hidratează-te. Consumul unei cantități suficiente de apă pe parcursul zilei este important pentru o stare de sănătate bună. De asemenea, un aport suficient de apă poate ajuta la menținerea unei temperaturi normale a corpului, ceea ce poate ajută la reducerea șanselor de a te confrunta cu transpirații abundente pe timp de noapte.
Folosește antiperspirante puternice. Tratamentul topic, adică folosirea unor produse blânde de curățare a pielii și a antiperspirantelor, ajută la controlarea transpirației provocată de fluctuațiile hormonale din perioada menstruației și nu numai!

Spre deosebire de alte deodorante, antiperspirantul Odaban oferă protecție mai multe zile pentru transpirația excesivă cu o singură aplicare. Este ușor de folosit, nu lasă urme, este sigur în utilizarea de lungă durată, hipoalergenic și nu are parfum. Cu eficacitate confirmată dermatologic, Odaban reduce cu până la 90% transpirația excesivă după numai 3 utlizari. Pe lângă faptul că diminuează sau elimină complet senzația de umezeală la nivelul pielii, antiperspirantul Odaban elimină mirosul neplăcut, deoarece prin oprirea transpirației bacteriile au un mediu mai restrâns în care să se dezvolte.
Odaban se aplică doar seară, înainte de culcare, prin două sau trei pulverizări în centrul axilei de la o distanță de aproximativ 10 cm pentru o răspândire uniformă. Se folosește o dată sau de două ori pe săptămână, iar zona tratată cu Odaban nu trebuie epilată timp de 24 ore înainte și după tratament.

Antiperspirantul Odaban este disponibil în toate farmaciile din țară.

 

Pin It on Pinterest