Transpiratia Excesiva

Hiperhidroza se defineste prin transpiratia excesiva, sau mai simplu spus, cresterea anormala a secretiei de transpiratie de catre piele.
Hiperhidroza reprezinta termenul medical care descrie transpiratia excesiva fata de cea necesara in mod normal pentru reglarea temperaturii corporale. Se estimeaza ca peste 3% din populatie sufera de hiperhidroza axilara si un procent de 6% de hiperhidroza palmo-plantara, adica transpiratia excesiva in palmi si talpa piciorului.

Orice individ care transpira mai mult decat este necesar pentru reglarea temperaturii corporale sufera de transpiratie excesiva. Cei care se confrunta cu afectiunea medicala denumita hiperhidroza, transpira mai mult decat este normal mai ales in zona axilelor, pe maini si picioare respectiv fata. Conditia apare adesea in adolescenta, dar nu poate fi recunoscuta ca o problema medicala decat cativa ani mai tarziu. Cititi mai multe despre cauzele transpiratiei excesive.

Glandele sudoripare la persoanele cu hiperhidroza sunt normale ca si marime, numar si locatie. Adesea, episoadele de transpiratie excesiva nu au niciun motiv evident. Desi transpiratia excesiva nu este cauzata de anxietate, cel mai des grija cu privire la transpiratie poate declansa sau agrava un episod de transpiratie.

Hiperhidroza poate fi idiopatica sau secundara diverselor afectiuni dar mai poate aparea si ca reactie adversa la unele medicamente. Modificari ale nivelului hormonal reprezinta o alta cauza frecventa de transpiratie excesiva. Acest lucru se intampla de obicei, ca un efect secundar neplacut al menopauzei.

Ca urmare a maturizarii fizice si schimbarilor hormonale, de obicei, incepand de la varsta de doisprezece ani va creste productia de perspiratie, si in mod inevitabil, mirosul corpului. Prin cresterea productiei de estrogen, in cazul fetelor si testosteron la baieti, se modifica activitatea glandelor sudoripare. Alte cauze pentru transpiratia excesiva in adolescenta sunt problemele psihologice care apar in timpul procesului de maturizare. Adolescentii au tendinta de a reactiona foarte sensibil la influentele exterioare, cum ar fi stresul, emotiile sau integritatea sociala. Greutatea excesiva poate fi un alt factor declansator al transpiratiei in exces, dar, in general, transpiratia excesiva nu afecteaza preferential persoanele supraponderale.

Transpiratia este acida si are un pH cuprins intre 4 si 6.
Transpiratia excesiva se manifesta cel mai frecvent la subrat, in timpul zilei si afecteaza ambele axile. O crestere anormala a secretiei de transpiratie de catre piele se poate transforma intr-o adevarata problema cotidiana. Petele de transpiratie de pe haine nu sunt deloc estetice, impiedica libertatea de miscare si duc la uzura prematura a hainelor. Mirosul de transpiratie la subrat, cauzat de bacteriile care se descompun si datorita lipsei de ventilatie, creeaza un disconfort social. Consecintele psihologice ale unei transpiratii in exces pot fi destul de grave: frica de cei din jur si scaderea increderii de sine pot afecta viata atat pe plan social cat si profesional, si in unele cazuri, se poate ajunge la depresie.

Transpiratia abundenta afecteaza calitatea vietii pacientului, cauzand reale probleme de integrare sociala, acestia fiind pusi in situatii foarte jenante in cadrul colectivului din care fac parte, fapt care duce la un stres crescut si emotii suplimentare inutile. Aproximativ 40% din persoanele afectate de transpiratie abundenta au cel putin un membru al familiei care sufera de aceasta conditie, prin urmare s-a ajuns la concluzia ca aceasta boala ar putea fi mostenita genetic.

Desi transpiratia excesiva este relativ dificil de tratat eficient, prognosticul pacientilor este favorabil deoarece acum se gaseste in Romania Odaban Antiperspirant Spray, care ofera o gama de produse antitranspiratie ce trateaza cu succes si pe termen lung transpiratia excesiva, in conditii de siguranta, la tine acasa, si la costuri foarte reduse comparativ cu metode alternative. Efectul antiperspirantului Odaban a fost pe deplin testat si dovedit in cadrul unui studiu la o renumita clinica dermatologica din Germania. Un studiu care a inclus 20 de subiecti, toti avand probleme cu transpiratia excesiva, desfasurat pe parcursul a trei zile, in care subiectii erau tratati la o axila cu Odaban iar cealalta servea drept axila de comparatie nefiind tratata cu nimic pe toata durata testului. Timp de trei zile, acestia au stat cate o ora pe zi intr-o sauna si au baut ceai de tei iar la sfarsitul testului s-a constatat o medie de 71% in reducerea transpiratiei excesive la axila tratata cu Odaban si o reducere maxima de 90% a transpiratiei comparativ cu axila netratata. Conform clasificarii internationale aprobata de American FDA, pentru ca un produs sa poata fi numit „antiperspirant” acesta trebuie sa reduca transpiratia cu cel putin 20% iar daca procentul trece de 30% acesta poate fi numit extra eficient.

Pin It on Pinterest

Shares