fbpx

Impotriva transpiratiei abundente

apr. 12, 2016Uncategorized @ro11 comentarii

De ce transpiram ?

Transpiratia, asa cum este ea, urat mirositoare si inconfortabila, este un proces absolut normal si sanatos din viata noastra. Dar, o transpiratie excesiva ne poate cauza reale probleme in viata sociala si in relatiile interumane de zi cu zi.

Cum poti stii daca transpiri mult? Ce deodorant folosim impotriva transpiratiei ?

De ce transpiram?

Sudoarea ajuta la mentinerea unei temperaturi optime a corpului. Transpiratia este modul organismului de a reduce temperatura interna a corpului. Atunci cand aceasta creste, indiferent de cauze, glandele sudoripare vor produce tot mai multa transpiratie. Acesta este motivul pentru care, majoritatea persoanelor transpira abundent in sezonul cald. Dar, chiar si dieta joaca un rol deosebit de important in cantitatea de perspiratie produsa. Astfel alimentele picante sau mancarea si bauturile servite fierbinti pot cauza o transpiratie in exces.

Transpiratia: cand este normala si cand nu?

Cantitatea de sudoare considerata normala este variabila si depinde foarte mult de cerintele fiecarui individ. Oamenii pot transpira de la mai putin de un litru pana la cativa litri pe zi, in functie de ceea ce facem si consumam. Un individ care munceste intr-un birou, intr-un mediu cu aer conditionat, este foarte probabil sa transpire mai putin decat unul care lucreaza in aer liber, la temperaturi ridicate, si acest lucru este normal.

Ce este transpiratia excesiva?

Transpiram abundent, atunci cand transpiratia este mult peste necesitatile corpului nostru. De exemplu, daca transpiram cand stam la calculator, la o temperatura de 18 – 20 °C inseamna ca transpiram excesiv. In cazul celor care se confrunta cu transpiratia abundenta, mecanismul de racire al organismului este atat de hiperactiv, incat produce de patru sau de cinci ori cantitatea de sudoare de care acestia au nevoie. Aproximativ 3% din populatie sufera de transpiratie excesiva. Doctorii nu pot afirma cu certitudine care este limita peste care transpiratia poate fi numita excesiva si pentru ca este foarte dificil de cuantificat.

Cu exceptia femeilor, atunci cand se afla in perioada de tranzitie catre menopauza, nu exista o varsta care sa fie asociata cu transpiratia abundenta. Daca observati ca transpirati tot mai mult pe masura ce inaintati in varsta, nu puneti totul pe seama trecerii anilor, acest lucru poate ascunde o afectiune interna si necesita un consult de specialitate, endocrinolog sau dermatolog si trebuie cautata o solutie impotriva transpiratiei.

Care este cauza unei transpiratii excesive ?

Cel mai adesea, nu poate fi gasita nicio cauza pentru transpiratia excesiva. Medicii o numesc idiopatica, adica din cauze necunoscute sau obscure. Cu toate acestea, pot exista influente genetice. Aproximativ jumatate dintre clientii nostrii, care folosesc antiperspirantul Odaban in lupta cu transpiratia abundenta, au cel putin un membru al familiei care s-a confruntat sau are aceasta afectiune. Debutul transpiratiei excesive are loc cel mai frecvent la pubertate. Un consult de specialitate, la aceasta varsta este absolut necesar. Poate fi doar o consecinta a modificarilor hormonale sau a stresului de la scoala, sau ca urmare a unui tratament medicamentos, dar totodata, poate indica o afectiune mai profunda care necesita un consult medical. Anumite medicamente administrate in tratamentul unor boli endocrine, diabet sau boli tiroidiene, pot declansa o transpiratie abundenta. La fel si antidepresivele.

Odaban antiperspirant este special creat impotriva transpiratiei, indiferent de zona corpului. Datorita ambalarii sub forma de spray, el poate fi aplicat aproape pe orice zona a corpului si nu produce iritatii cum este cazul altor antiperspirante, deoarece nu exista riscul de a pune prea mult. In zonele sensibile, Odaban poate fi pulverizat pe un tampon (discheta demachianta), dupa care se sterge zona ce urmeaza a fi tratata. Odaban nu se aplica pe rani deschise sau mucoase.

Se poate trata transpiratia excesiva ?

Transpiratia este un proces prin care se regleaza temperatura corpului atunci cand depunem un efort prea mare sau cand temperatura mediului ambiant este prea ridicata si este un raspuns perfect normal la o crestere a temperaturii. Transpiratia este controlata de sistemul nervos. Aproximativ 3% din populatia globului se confrunta cu transpiratia excesiva, care poate afecta orice zona a corpului, in egala masura si barbatii si femeile, indiferent de rasa.

Transpiratia abundenta nu este o afectiune temporara. Cei care au aceasta problema o duc cu ei de ani de zile, majoritatea inca din copilarie sau adolescenta. Cald sau rece, transpiratia este constanta iar consecintele pot fi severe. Petele de transpiratie de pe haine, mainile in permanenta transpirate si pantofii urat mirositori, incapacitatea de a controla cu mainile anumite obiecte, teama de a strange mana cuiva pot face viata cu adevarat un cosmar. Persoanele care au o problema cu transpiratia abundenta isi fac griji in mod constant despre schimbarea hainelor, improspatarea mirosului si purtarea hainelor inchise la culoare, sa nu se vada petele de transpiratie.

Transpiratia abundenta poate cauza iritatii ale pielii si se manifesta in general la maini, picioare si axile, adica in acele locuri unde glandele sudoripare sunt mai numeroase dar exista si persoane care transpira excesiv pe fata, gat, ceafa sau spate. Cauzele transpiratiei excesive nu se cunosc, de aceea este dificil de tratat, dar cert este ca anxietatea in legatura cu aceasta afectiune poate agrava lucrurile.

 Se poate trata transpiratia excesiva? Ce antiperspirant sau deodorant sa folosim impotriva transpiratiei abundente ?

Nu exista niciun tratament definitiv pentru transpiratia abundenta. Cu toate acestea exista mai multe tratamente disponibile pentru a reduce transpiratia excesiva. Aceasta nu poate fi prevenita, tot ce se poate face este sa ne adaptam la situatie si sa folosim metode de reducere sau stopare a transpiratiei in anumite zone ale corpului, care sunt mai predispuse in a dezvolta miros urat si sunt expuse vederii, cum e cazul axilelor. Una dintre metodele alternative o reprezinta antiperspirantele.  Odaban spray este un antiperspirant eficient care reduce sau opreste transpiratia abundenta in peste 90% din cazuri.

Lucruri amuzante despre transpiratie

Este timpul sa acceptam ca transpiratia este doar o parte a vietii noastre de zi cu zi. In randurile care urmeaza vom vorbi despre cateva lucruri interesante despre aceasta functie umana care poate fi uneori neplacuta.

1. Barbatii transpira cu pana la 40% mai mult decat femeile! Ne pare rau baieti, dar asta e adevarul. Se pare ca femeile au capacitatea de a-si regla mai eficient cantitatea de perspiratie.

2. O persoana normala transpira in medie 1050 de litri pe an! 

3. In unele culturi din Micronezia transpiratia este perceputa ca fiind esenta unui razboinic! Cel care bea o astfel de esenta i se face o mare onoare. Bine ca un astfel de concept nu a patruns si in cultura europeana.

4. Transpiratia hipopotamilor este rosie! Pielea hipopotamului transpira un lichid rosu, uleios care pastreaza pielea umeda si o protejeaza cand este sub apa. Lichidul a condus la mitul ca hipopotamul transpira sange.

5. Zicala “Transpir ca un porc“ nu este deloc adevarata! Porcii nu transpira foarte mult. Ei trebuie sa se tavaleasca prin noroi ca sa isi raceasca corpurile.

Pin It on Pinterest