Cauzele transpiratiei

Ce este transpiratia ?

Transpiratia sau perspiratia este o solutie incolora si inodora secretata de glandele sudoripare, care sunt in numar de aproximativ 3 milioane, distribuite pe toata suprafata corpului. Transpiratia nu miroase. Transpiratia este normala si apare atat in stare de veghe cat si in timpul somnului si se intensifica in functie de activitatea fizica, factori de mediu, stari emotionale, anumite afectiuni medicale sau tratamente medicamentoase, alimentatie, etc. Transpiratia este principalul mecanism prin care corpul uman isi regleaza temperatura. Transpiratia este compusa din apa si electroliti ( sodiu, clor dar si cantitati mai mici de aminoacizi, calciu, potasiu, uree si bicarbonat ) si mai putin de un procent din cantitatea totala de transpiratie este format din proteine si glicoproteine. Oamenii transpira in permanenta chiar daca nu ne dam seama de acest lucru si este procesul prin care corpul nostru elimina caldura in exces produsa prin activitate metabolica si musculara.

Transpiratia poate avea rol de termoreglare si apare ca raspuns la stimulii termici externi care influenteaza temperatura pielii dar mai exista si transpiratia excesiva sau hiperhidroza care nu are nicio conexiune cu termoreglarea. Desi nu este inca bine inteleasa si nu se cunosc factorii care declanseaza transpiratia excesiva exista supozitii ca apare ca urmare a cresterii sensibilitatii glandelor sudoripare la stimularea nervoasa.

Caldura si umiditatea

Atunci cand temperatura creste, glandele sudoripare (circa 2,6 milioane) intra in actiune si provoaca transpiratia care este necesara in procesul de termoreglare. Transpiratia este un proces normal si natural de a pastra o temperatura optima si constanta a corpului. In momentul in care transpiratia se evapora de pe corpul nostru inlatura excesul de caldura si raceste tegumentul. Procesul prin care transpiratia se transforma in vapori are loc ca urmare a unui fenomen cunoscut in fizica caldura de vaporizare, adica apa are nevoie de o anumita caldura pentru a se transforma din stare lichida in stare de vapori. Ne simtim si mai incalziti atunci cand umiditatea este crescuta deoarece aerul saturat ingreuneaza procesul prin care transpiratia se evapora de pe corpul nostru.

Supararea provoaca transpiratie

Atunci cand ne suparam foarte tare, corpul nostru atinge „punctul de fierbere” prin eliberarea hormonilor de stres, adica cresterea nivelului de cortizol in organism. Tot in categoria cauzele transpiratiei intra si accelerarea ritmului cardiac, cresterea tensiunii arteriale si a temperaturii corpului care sunt combinatia perfecta ce favorizeaza transpiratia in exces. Furia este o emotie sanatoasa si normala in anumite situatii, dar cand ne pierdem cumpatul in mod regulat poate fi un semnal de alarma.

Stresul emotional

Oricine a ratat un termen de lucru sau a amutit in fata unui public mare stie cum stresul, anxietatea si jena ne pot face sa transpiram. Dintre cauzele transpiratiei in exces, stresul emotional activeaza in special glandele sudoripare din palmi si talpile picioarelor.

Febra

Atunci cand suntem bolnavi creierul nostru ridica temperatura corpului cu cateva grade. Febra se defineste ca o crestere a temperaturii corporale peste limita obisnuita a normalului care este considerata a fi in jurul valorii de 37 °C dar ea poate varia in functie de anumiti factori externi sau emotionali. Senzatia de rau poate fi o alta cauza pentru transpiratia excesiva: o transpiratie abundenta fara un motiv aparent anume dintre cele enumerate mai sus poate fi un simptom al anginei – dureri in piept, diabetul zaharat, anumite infectii, afectiuni ale glandei tiroide si altele. In cazul in care transpirati foarte mult si nu reusiti sa identificati cauza va recomandam un consult medical de specialitate.

Cafeaua si alcoolul

Cafeaua si alcoolul favorizeaza transpiratia excesiva datorita cresterii ritmului cardiac si dilatarea vaselor de sange din piele care duce la cresterea temperaturii corpului urmata evident de o transpiratie abundenta.

Pin It on Pinterest

Shares